Regulamentul Oficial

Despre eveniment

L’Étape Romania (denumit în continuare „Competiţia" sau „Evenimentul") este o cursa de șosea, organizată în București, deschisă atât cicliştilor profesionişti (acreditaţi UCI) cât şi riderilor amatori.

Evenimentul se va desfaşura pe data de 1 Sept. 2024. Startul și sosirea (denumite și „Race Village”) vor fi organizate în centrul orașului București, în Piața Constituției. 
 

Aplicablitatea Regulamentului

Regulile descrise în continuare se intenţionează a fi definitive şi finale. 

Regulile pot fi amendate şi modificate în orice moment de către organizatori. Versiunea acestor reguli valabilă în ziua Evenimentului va rămâne validă pana la finalul Evenimentului. Orice abatare de la reguli va avea ca rezultat o avertizare oficială sau o penalizare, care poate include chiar şi descalificarea participantului.

Interpretarea regulilor de către Comisarii Oficiali, împreuna cu Organizatorul, este finală şi obligatorie pentru toţi participanţii înscrişi în Competiţie.

Participanţii

Participanţii trebuie să aibă vârsta de cel puţin 8 ani. Alocarea participanţilor într-o anumită categorie de vârstă va fi determinată prin scăderea anului de naştere din anul curent al cursei (2024). Pentru exemplificare, dacă un participant este născut în 1985, vârsta ce se va utiliza pentru scopul acestei Competiţii va fi de 39 de ani, fără a se lua în considerare ziua exactă a nașterii.

Curse disponibile

În acest Eveniment sunt disponibile trei variante de cursă: The Race (85 km), The Ride (42 km), City Adventure (14 km). Opţiunea The Race (85 km) presupune parcurgerea de 2 ori a traseului The Ride (42 km).

Toate traseele etapelor pot suferi modificări înaintea debutului Competiţiei, pentru a asigura concurenţilor o experienţă cât mai bună. Traseele finale vor fi comunicate prin canale oficiale (website, Social Media), cu aproximativ 2 saptamani înaintea debutului Evenimentului.
 

Categorii de concurs disponibile. Premii

Vor fi oferite premii în natură tuturor categoriilor de concurs. Toate premiile oferite vor fi lipsite de taxe sau orice alte angajamente financiare, acestea căzând în sarcina celui care le oferă.

Categoriile de concurs organizate pentru Amatori, atât pentru Masculin cât și pentru Feminin, sunt următoarele:

 • City Adventure: 8-10, 11-13, 14-18, 19+
 • The Ride: 15-18, 19-29, 30-39, 40-49, 50-59, 60+
 • The Race: 15-18, 19-29, 30-39, 40-49, 50-59, 60+

Premiile în bani vor fi oferite următoarelor categorii de concurs, atât pentru Masculin cât și pentru Feminin. Toți cicliștii care participă la The Race 85 km sunt eligibili pentru premii în bani:

 • The Race: Juniori 15-18, Seniori 19+
Cerinţe medicale

Este responsabilitatea fiecărui concurent să se asigure că este într-o stare bună de sănătate, că deţine o experienţă suficientă în ciclism de șosea pentru a participa la acest Eveniment şi că are un nivel corespunzător de pregătire fizică, în mod special în privința participării pe traseele cu distanțe lungi. Se recomandă insistent participanţilor să efectueze un examen medical complet, cu o lună sau mai puţin înainte de a ajunge la Competiţie.

Directorul Cursei și/sau Comisarii Oficiali au dreptul de a exclude din cursă un participant în baza stării sale medicale, indicată de către un medic oficial al Competiţiei sau un alt membru din personalul medical recunoscut de către organizatori. Decizia va fi considerată ca fiind finală.

Bicicleta

Este responsabilitatea fiecărui participant să se asigure că bicicleta sa este în stare bună de funcţionare şi că întruneşte standardele de competiţie. Standardele de competiţie se referă la:

 • Numărul de concurs este prins, securizat şi vizibil din faţă;
 • Bicicleta este funcţională, cu toate componentele funcţionând normal, starea bicicletei făcând obiectul evaluării aleatorii de către organizatori;
 • Bicicleta trebuie să aiba un ghidon care să îi permită participantului manevrabilitate sigură în orice condiţie. Extensiile de ghidon trebuie să fie fixate şi să nu prezinte margini ascuţite sau neregulate. Folosirea roţilor profilate şi/sau ale ghidoanelor tribar/aerobar este interzisă;
 • Bicicletele pot fi puse în mişcare doar prin intermediul unui angrenaj cu lanţ, doar prin forţa picioarelor participantului, fără nicio formă de asistenţă (electrică sau de altă natură);
 • Bicicletele de tip tandem nu sunt permise în regim competitiv.

Fiecare rider este responsabil pentru îngrijirea propriei biciclete pe durata întregului Eveniment. Participanţii pot deţine şi transporta, pe durata Competiţiei, scule şi piese de rezervă atât timp cât nu implică un pericol pentru participant sau pentru ceilalţi concurenţi.

Schimbarea bicicletei nu este permisă, iar participanţii trebuie să treaca linia de finiş cu acelaşi număr de concurs pe care l-au avut la start.

Chiar în cazul reparaţiilor şi mentenanţei bicicletelor, pentru a fi consideraţi parte din cei care au terminat cursa, participanţii trebuie să parcurgă întreaga distanţă a cursei la care sunt înscriși şi să o faca în timpul maxim stabilit, implicit înainte de a fi ajunși din urmă de vehicolul de închidere a cursei. Timpul petrecut cu mentenaţa şi reparaţiile nu vor conta pentru niciun participant în vederea extinderii timpului limită al cursei.

Căşti, îmbrăcăminte şi echipament

Toţi participanţii trebuie să poarte cască de protecţie pe întreaga durată a curselor din cadrul Evenimentului. Toate căştile trebuie să respecte standardele internaţionale ANSI. Participanţii trebuie să poarte o îmbracaminte potrivită pentru ciclism, inclusiv tricou, pe întreaga durată a Evenimentului.

Folosirea căştilor audio sau radiourilor în timpul cursei nu este permisă.

Organizatorii Competiţiei pot interzice în orice moment folosirea oricărui tip de echipament (altul decât cel esenţial activităţii de ciclism) iar participanţii trebuie să respecte aceste decizii pe toată durata curselor.

Identificarea participanţilor

Numerele de concurs trebuie să rămână fixate ferm în partea din faţă a bicicletei şi să nu fie obstrucţionate de cabluri sau alte elemente asemănătoare.

Participanţii nu pot avea mai mult de un număr de concurs (inclusiv chip-ul de cronometrare) în acelaşi timp şi nu pot schimba bicicleta sau numărul de concurs cu niciun alt participant în timpul Evenimentului. Dacă un participant încalcă această regulă, va fi automat descalificat din Competiţie şi exclus din Clasamentul General şi din orice Clasament Oficial, cum ar fi clasamentul Sprint.

Numerele de concurs nu pot fi modificate sau alterate în niciun fel, incluzând tăierea, decuparea, lipirea de stickere sau îndepărtarea stickerelor existente.

Niciun logo oficial al sponsorilor Evenimentului nu poate fi îndepărtat de pe numerele de concurs şi nu poate fi obstrucţionat în niciun fel.

Ocupanţii poziţiilor de pe podium şi liderii Clasamentelor Generale trebuie să fie prezenţi la ceremonia de premiere de la finalul zilei de concurs, aşa cum este anunțat în Programul Competiţiei.

Startul

Careul de start se va deschide cu 30 de minute înaintea startului, dacă nu se comunică altceva.

Participanţii trebuie să intre în careul de start împreuna cu bicicleta lor şi, odată intraţi, nu mai pot părăsi careul de start. Detalii suplimentare despre așezarea la start vor fi disponibile în Ghidul Cursei, pe site-ul oficial al Evenimentului, cu câteva săptămâni înainte de start.

Traseele

Participanţii trebuie să parcurgă întregul traseu, în limita timpilor maximi stabiliți și înainte de a fi ajunși din urmă de vehicolul de închidere al Cursei, pentru a fi considerați ca făcând parte dintre cei care au terminat Competiţia și pentru a obține o clasificare în clasamentele generale și cele pe categorii.

Distanţa reală a fiecărui traseu poate fi diferită decăt cea publicată sau anunţată, diferențele fiind totuși minore.

Participanţii trebuie să urmeze întotdeauna traseul oficial, să asculte indicaţiile arbitrilor de pe traseu şi nu pot folosi scurtături sau orice măsuri asemanătoare. Este responsabilitatea participanţilor să urmeze îndeaproape traseul oficial.

Participanţii care părăsesc traseul, oricare ar fi motivul, trebuie să revină pe traseu prin acelaşi punct prin care au ieşit.

Competiţia va avea loc în oraș, pe drumuri publice închise. Cu toate acestea, este responsabilitatea participanţilor să respecte prevederile Codului Civil al României în ceea ce priveşte utilizarea drumurilor publice (exemplu: deplasarea pe partea dreaptă a drumului). Nerespectarea acestora poate duce la descalificarea participantului.

Organizatorii pot renunţa în orice moment la oricare dintre Trasee, pentru motive de siguranţă sau orice alt motiv întemeiat similar.

Cronometrare şi rezultate

Did not finish (DNF)

Orice participant care se retrage din concurs, care nu atinge punctele intermediare de pe trasee în timpul alocat, sau care este depășit de autovehicolul de închidere (broom wagon) va fi clasat ca ‘Did Not Finish’ sau DNF. Participanţii clasaţi cu DNF nu vor mai fi eligibili pentru premiile în bani sau oricare alte premii alocate Cursei sau Clasamentului General şi nici nu vor mai fi clasaţi în Clasamentul General sau alte Clasamente oficiale.

Sistem de cronometraj

La ediția 2024 a cursei L’Etape Romania sistemul de cronomeraj este CHIP TIME. Chip-ul înregistrează timpul exact al fiecarui participant din momentul trecerii pe sub arcada principală de START până la trecerea liniei oficiale de FINISH.

Așadar, nu contează locul pe care îl vei ocupa în culoarul de start. Cu alte cuvinte, primul rider care va trece linia de finish nu este neapărat cel care va ocupa locul 1 în clasament. Te rugăm să îi respecți pe cei din jurul tău și să nu forțezi așezarea în linia de start pentru a ocupa un loc în fața plutonului segmentului în care ai fost alocat.

Ai grijă să treci prin toate punctele de control. Lipsa înregistrării în oricare dintre punctele de control va atrage descalificarea.

Linia de start se va închide după startul oficial. Orice participant care nu ajunge la start la momentul startului oficial nu va mai putea pleca în cursă.

Timpi limită – Puncte intermediare de pe trasee & Vehicol de închidere

Timpii limita vor fi anunţaţi în Ghidul Cursei, dar pot fi modificaţi de către Organizatori în orice moment, în funcție de numărul de participanți. Orice modificare va fi comunicată participanţilor în timpul şedinţei tehnice, înainte de startul Cursei.

Participanţii pot trece linia de finiş mergând, atât timp cât menţin contactul cu bicicleta.

Organizatorii Competiţiei pot stabili puncte intermediare care trebuie atinse într-un anumit timp. Participanţii care nu ating oricare dintre aceste puncte sau care sunt consideraţi de către organizatori sau arbitri a fi incapabili să le atingă, vor fi opriţi din a continua cursa și vor fi clasaţi ca DNF (did not finish).

Organizatorii Competiţiei pot stabili puncte intermediare suplimentare din motive de siguranţă.

Suplimentar, un vehicol de închidere (Broom Wagon) va urmări participanții pe traseu, cu o viteză medie care permite parcurgerea traseului în timpii limită alocați. În cazul în care un participant este depășit de autovehicolul de închidere, acesta va fi clasat ca DNF. Participantul va putea sa continue cursa însă prin asumarea tuturor riscurilor de trafic implicate, pe trasee care nu mai sunt asigurate / închise.

Puncte de control

Pe traseul vor exista puncte de control. Sisteme de cronometraj digital vor fi poziționate în unele dintre acest puncte de control. Participanţii care nu sunt detectaţi trecând prin aceste puncte de control pot fi descalificaţi. Locaţia acestor puncte de control nu va fi indicată cu exactitate şi pot exista puncte de control ascunse.

Înregistrarea și ridicarea pachetului de concurs. Retragerea din concurs

Înregistrarea în Competiţie și ridicarea pachetului de concurs se fac doar în Race Village, într-un interval orar şi într-o locaţie comunicate prin intermediul paginii web oficiale.

Participanţii trebuie să se prezinte pentru înregistrare şi să deţină o formă de identificare cu fotografie cum ar fi carte de identitate, paşaport, permis de conducere.

Retragerea din competiție poate fi solicitată prin intermediul formularului de contact de pe website-ul o, până cel târziu pe data de 31 iulie 2024. Retragerile solicitate după această dată nu pot fi acceptate. În cazul în care nu sunt recuperate, sumele plătite nu pot fi utilizate pentru înscrierea în următoarea ediție a concursului. Participanții care solicită retragerea după data menționată pot în continuare să intre în posesia pachetului de participare, costul pentru expediție fiind acoperit de către participanții retrași.

Nutriţie şi hidratare

L'Étape Romania expune participanţii unor condiţii meteo variate. Participanţii sunt responsabili să poarte la ei suficiente provizii pentru hidratare şi alimentare pe parcursul curselor, în conformitate cu nevoile personale.

Organizatorii Competiţiei vor oferi puncte de hidratare pe traseu. Apa este destinată exclusiv hidratării. Nu se va permite uzul excesiv de apă în niciunul dintre aceste puncte oficiale.
 

Sprijinul acordat participanţilor

În nicio situaţie nu este permisă asistenţa din exterior, inclusiv asistenţa fizică, de către nicio altă persoană afară de alţi concurenţi sau un oficial din punctele de control sau din punctele de hidratare de pe traseu.

Mersul la trena este permis între cicliştii participanţi.

Nicio altă forma de mers la trenă nu este permisă, inclusiv dar fără a se limita la mersul la trena în spatele sau ancorarea de autovehicule private, motociclete, camionete sau alte vehicule oficiale.

Vehiculelor de escortă, afară de cele ale organizatorilor, nu le este premis să urmeze traseele Evenimentului. Cu toate acestea, susţinătorii pot conduce autovehiculele personale pe drumurile publice pentru a atinge puncte de întâlnire cu traseele.

Niciun suporter al unui participant nu poate intra în zonele interzise sau cu acces restricţionat din Race Village.

Asistenţa medicală şi asistenţa tehnică

Asistenţa medicală va fi pusă la dispoziţie de către organizatorii Competiţiei atât pe traseu cât și în Race Village.

O trusă tehnică cu scule va fi disponibilă în fiecare punct de hidratare de pe traseu pentru reparaţii şi reglaje în sistem self-service.

Asistenţă tehnică extinsă va fi disponibilă în Race Village, pentru urgențe, iar o mașină de Asistență tehnică va urma participanții pe traseu.

Mediul înconjurator şi noţiuni de etică

Participanţii trebuie să manifeste respect pentru mediul încojurător pe întreaga durată a Evenimentului. Aruncarea gunoaielor sau alte prejudicii aduse mediului înconjurător nu vor fi tolerate. În particular, dar nu exclusiv, următoarele acţiuni sunt interzise:

 • Aruncarea sticlelor de apă, abalajelor şi pieselor de schimb;
 • Devierea de la traseu;
 • Fumatul în oricare punct al traseelor.
Contestaţii

Toate contestaţiile trebuie transmise în scris, în Centrul de Coordonare a Competiţiei, după ce participantul a trecut linia de finiş, în timpul limită de mai jos.

Contestaţiile trebuie depuse în cel mult 30 de minute din momentul în care participantul a trecut linia de finiş.

Constesaţiile rezultatelor trebuie depuse în cel mult 30 de minute de la afişarea rezultatelor provizorii, fie în format fizic sau digital (online).

Comportament, disciplină şi proceduri

Este de aşteptat din partea tuturor participanţilor să arate sportivitate în orice moment. Nimeni nu are voie să foloseasca un limbaj abuziv sau jignitor în timpul Competiţiei, să se comporte nesportiv, să arate lipsă de respect faţă de oficiali sau să ignore Regulamentul Competiţiei.

Libertatea de acţiune a Comisarilor oficiali şi organizatorilor Competiţiei

Acolo unde sunt necesare interpretări suplimentare ale regulilor sau unde menţiuni speciale cu privire la anumite situaţii ce pot apărea nu sunt făcute, deciziile unui comitet compus din Comisari oficiali şi Organizatori ai Competiţiei vor fi considerate ca fiind finale.

Prelucrarea datelor personale

Niciun fel de date, informaţii şi/ sau facilităţi oferite prin site-ul evenimentului L'Étape Romania (https://romania.letapebytourdefrance.com/), sau prin site-ul serviciului de înscrieri https://www.njuko.net/, nu vor fi folosite de către organizatori în scop personal. L'Étape Romania şi/ sau organizatorii sunt exonerate de orice răspundere în legatură cu utilizarea acestora fără acordul L'Étape Romania şi/ sau al organizatorilor sau în scop ilicit, de către orice persoană, inclusiv participanţii înregistraţi. Organizatorii se obligă să respecte prevederile Legii nr. 677/2001 privind protecţia datelor personale. Organizatorii se angajează să păstreze confidenţialitatea datelor personale ale participanţilor şi să le utilizeze conform prezentului Regulament şi legislaţiei în vigoare. Prelucrarea oricăror date personale va fi făcută cu respectarea legii 677/2001 privind protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date, lege care oferă persoanelor vizate dreptul la informare (art. 12), dreptul de acces la date (art. 13), dreptul de intervenție asupra datelor (art. 14) şi dreptul de opoziție (art. 15).

Datele personale colectate în momentul înscrierii în competiţie (ex. nume, prenume, adresa de e-mail, numărul de telefon mobil, data nașterii) sunt necesare identificării fără echivoc a participanţilor, inclusiv pentru acordarea premiilor, îndeplinirea obligațiilor fiscale ale Organizatorilor şi verificarea vârstei concurenților în legătură cu înscrierea în proba de concurs corespunzătoare. Datele personale ale participanţilor vor fi utilizate strict pentru nevoile evenimentului, incluzând clasamente, premiere, informarea acestora prin diverse mijloace de comunicare (e-mail, SMS sau alte mijloace de comunicare permise prin lege) cu privire la eveniment şi participarea concurenților la acesta şi informarea privind ediţia următoare a evenimentului, înregistrarea câștigătorilor concursului şi realizarea de rapoarte statistice interne cu privire la participanţi. Organizatorii se obligă ca datele personale ale participanţilor să nu fie difuzate către terţi, cu excepția împuterniciților săi și A.S.O, deținătorul seriei de evenimente L'Étape by Tour de France.

Prevederi ale angajamentului de participare la concursul L'Étape Romania

Organizatorul îşi rezerva dreptul de a aduce modificări asupra informaţiilor comunicate participanţilor, a regulamentului sau a programului, dacă modificările îmbunătățesc desfășurarea concursului sau siguranţa participanţilor. Modificarile vor fi aduse la cunostinţă participanţilor până la momentul startului.

Prin înscrierea în concursul L'Étape Romania, se consideră că participanţii sunt de acord că în nicio împrejurare să nu asocieze numele L'Étape Romania şi/sau al Asociaţiei Clubul Sportiv MPG („Organizatorul”) şi al partenerilor acesteia Media Production Group şi MTB Academy („Partenerii”) cu activităţi ilicite sau care încalcă bunele moravuri.

L'Étape Romania şi/sau Organizatorul şi Partenerii nu-şi vor asuma nicio obligaţie în legatură cu acțiunile/inacțiunile săvârşite de un participant în cadrul evenimentului L'Étape Romania, prin care s-ar pricinui pagube materiale sau morale unor terţe persoane fizice şi/sau juridice. În legatură cu participarea la o cursă, răspunderea privind siguranţa bunurilor personale care nu au fost încredințate Organizatorului pe timpul cursei, le revine în totalitate participanţilor la competiţie, conducerea L'Étape Romania şi Organizatorul şi Partenerii neoferind în acest sens niciun fel de asigurare, implicită sau explicită.

Prin înscrierea în concursul L'Étape Romania, se consideră că participanţii sunt de acord să renunţe la pretenții de orice natură, inclusiv la cele legate de eventualele atingeri aduse integrității corporale sau sănătății, suportate în deplasarea către/ de la sau în timpul evenimentului, față de Organizator şi partenerii acestuia.

Prin înscrierea în concursul L'Étape Romania, se consideră ca participanţii sunt implicit de acord:

a. să cedeze Organizatorului și Partenerilor acestuia drepturile asupra imaginii (singur (a) şi/sau în grup), statică sau în mişcare, în timpul desfăşurării evenimentului L'Étape Romania;

b. să recunoască dreptul Organizatorului si al Partenerilor acestuia de a înregistra şi utiliza datele personale (exemple: nume, înfăţişare, voce), utilizând orice suporturi media (inclusiv audio, foto şi video), în scopul prezentării şi al prelucrării rezultatelor, al promovării L'Étape Romania şi al oricaror activitați desfăsurate în legătură cu evenimentul;

c. să nu aibă niciun fel de pretenţie materială sau de orice altă natură împotriva evenimentului L'Étape Romania şi/ sau a Organizatorului şi Partenerilor în legatură cu exercitarea de către aceştia a drepturilor indicate mai sus;

d. să participe din proprie voinţă la activităţi promoţionale ale evenimentului L'Étape Romania, în limita disponibilității, dacă există o solicitare din partea conducerii Organizatorului şi/ sau a Partenerilor acestuia.