DESCOPERĂ LEGENDA TOUR DE
FRANCE

Singura serie sportivă în care te poți simți ca un campion al Tour de France și te poți bucura de atmosfera unică oferită de eveniment

„Tour de France este cea mai mare cursă de ciclism din lume. În fiecare an este urmărită cu pasiune de fani din întreaga lume, așa că a dat naștere în mod natural la L'Étape by Tour de France”, a declarat Christian Prudhomme, directorul Tour de France. Seria s-a extins acum în mai multe locații internaționale, inclusiv China, Thailanda, Mexic, Brazilia și Australia.

Dintre seriile L’Étape, L’Étape du Tour de France este definită ca etapă Regină, eveniment emblematic, pe lista de trăit o dată în viață a oricărui ciclist. Cu un peloton de 15 000 de cicliști și 50 de naționalități, este cel mai mare eveniment de ciclism din Europa. Pe aceleași trasee și în aceleași condiții întâlnite de campionii Tour de France: aceasta este promisiunea pe care L'Étape du Tour de France a ținut-o din 1993.

DATE CHEIE

25

Numărul de țări care fac parte din seria L'Etape by Tour de France

32

Evenimente parte din seria L'Etape by Tour de France în 2024

50 000

Numărul de cicliști estimați să participe la evenimentele din seria L'Etape by Tour de France în 2024

Alăturați-vă seriei și experimentați Legenda Tour de France

Singurul eveniment de ciclism din lume care îți permite să concurezi și să te simți ca un campion al Tour de France.

  • Traseu proiectat de experți ai Tour de France
  • Nivel înalt de siguranță și asistență
  • Concurează alături de campionii Tour de France
  • O oportunitate unică de a câștiga tricourile emblematice Tour de France
  • Concurează în clasificări Sprint, alături de cicliști din Tour de France

Istoria noastră

1903

Primul tur al Franței

Și așa a fost că, la 1 iulie 1903, șaizeci de pionieri au pornit pe bicicletele lor din Montgeron. După șase etape mamut (Nantes - Paris, 471 km!), doar 21 de „routiers”, conduși de Maurice Garin, au ajuns la finalul acestei prime epopee. După ce a finalizat circuitul evenimentului cu o viteză medie de 25 km/h, Maurice Garin a fost recompensat cu premii în bani de 6.075 de franci, considerată o sumă frumoasă. Dar, cel mai important, a fost primul dintr-un lung șir de campioni.

1910

Le Tour descoperă Munții Înalți

După ce a abordat deja Ballon d’Alsace (1905), pelotonul s-a îndreptat acum spre vârfurile Pirineilor. În anul următor, cursa a urcat în Alpi și a integrat pasul montan Col du Galibier.

1919

Crearea tricoului galben

Primul Tricou Galben, care indică liderul în clasamentul general, a fost oferit lui Eugène Christophe la Grenoble. Alegerea culorii a evocat hârtia pe care a fost tipărită revista L’Auto.

1930

Echipele naționale

Într-o epocă în care Cupa Davis era dominată de celebrii Mousquetaires ai tenisului francez, pelotonul a stârnit, de asemenea, o mulțime de sentimente patriotice. André Leducq a fost câștigătorul general al Le Tour, iar Charles Pélissier a triumfat peste opt etape. Acesta a fost și anul în care a fost creată caravana publicitară.

1952

Prima sosire la altitudine

Pentru acest experiment, au fost planificate trei sosiri la altitudine: Alpe d'Huez, Sestrières și Puy-de-Dôme. Fausto Coppi din Italia a trecut toate cele trei linii de sosire în fața tuturor pentru a câștiga a doua coroană în Tour de France.

1964

Anquetil devine primul ciclist care a câștigat Le Tour de cinci ori

Mai târziu i se vor alătura în acest club exclusivist de câștigători de cinci ori ai Le Tour: 1) Eddy Merckx, cunoscut sub numele de „Canibalul” (a cincea victorie în 1974). El este, de asemenea, singurul ciclist care a câștigat toate clasificările separate ale Turului. 2) Bernard Hinault (a cincea victorie în 1985). El este în continuare ultimul francez care a triumfat în eveniment. 3) Miguel Indurain (a cincea victorie în 1995). A devenit primul ciclist care a câștigat Le Tour de cinci ori la rând.

1985

Ultima victorie a unui ciclist francez: Bernard Hinault

După ce a suferit o cădere spectaculoasă la finalul etapei a 14-a la Saint-Etienne, Bernard Hinault a reușit totuși să înregistreze a cincea victorie în Le Tour. El rămâne ultimul ciclist francez care a luat titlul.

1989

Greg LeMond câștigă Le Tour la diferență de 8 secunde!

Doar 8 secunde i-au despărțit pe Greg LeMond de Laurent Fignon! Istoria s-a scris în lupta directă dată de cei doi cicliști între Versailles și Champs-Elysées. Rămâne cea mai apropiată marjă de câștig din istoria Le Tour.

2003

Le Tour își sărbătorește centenarul

Le Tour și-a sărbătorit centenarul. După un prolog la Paris, startul primei etape a avut loc exact acolo unde s-a întâmplat în 1903, în fața cafenelei „Le Reveil Matin” din Montgeron.

2013

Tour de France sărbătorește cea de-a 100-a ediție

Tour de France sărbătorește cea de-a 100-a ediție. Cu Grand Départ care are loc în Corsica, toate zonele din Franța Metropolitană au găzduit acum Turul.

2020

Tadej Pogačar a devenit cel mai tânăr câștigător de la 1904 până în prezent

Pentru prima sa participare, ciclistul din Slovenia Tadej Pogačar, în vârstă de 21 de ani, a câștigat Tour de France 2020. Este cel mai tânăr câștigător de la Henri Cornet, în 1904.

And More To Come