Go back
Training tips

GHID DE NUTRIȚIE by PowerBar

În acest ghid de nutriție PowerBar pentru cicliști vei afla mai multe despre cele trei principii ale nutriției sportive și de ce alimentația corectă este o parte cheie din arsenalul tău de antrenament.

➡️ De ce este atât de importantă alimentația sportivă?

Dacă dorești să menții ritmul și să termini cu putere activitățile sportive, este absolut esențial să îi furnizezi corpului cantitatea potrivită de lichide și nutrienți. O dietă sănătoasă care să răspundă nevoilor tale zilnice îți va oferi o bază solidă pentru a-ți atinge obiectivele. Dacă combini acest lucru cu o strategie de nutriție sportivă concentrată înainte, în timpul și după antrenament, îți vei oferi cele mai bune șanse de a performa la nivel optim.

➡️ Cele 3 principii ale nutriției sportive

Cele mai importante trei principii ale nutriției pentru sportivii de anduranță sunt:

  • Hidratarea
  • Energie
  • Recuperare

Hidratarea

Deshidratarea este un motiv major pentru care poți experimenta oboseală atunci când participi la orice activitate fizică. Pentru a combate acest lucru, urmează acești trei pași simpli:

  • Când începi orice activitate sportivă, asigură-te că ești bine hidratat.
  • Când alergi sau mergi pe bicicletă, asigură-te întotdeauna că te hidratezi la intervale regulate.
  • Când activitatea fizică se apropie de final, asigură-te că îți oferi cele mai bune șanse de a te recupera prin rehidratare.

Băuturi izotonice pentru sport - cum funcționează?

Băuturile izotonice pentru sport (soluții de carbohidrați-electroliți, de exemplu C2MAX*) sunt alegerea sportivilor. Au aceeași densitate de particule (osmolalitate) ca și plasma sanguină și, prin urmare, sunt golite rapid din intestin, care înlocuiesc rapid lichidele pierdute prin transpirație și mențin hidratarea în timpul exercițiilor prelungite.

PowerBar ISOACTIVE și băuturi pentru sport cu 5 electroliți

PowerBar IsoActive și PowerBar 5 Electroliți sunt proiectați pentru a-ți oferi o rată maximă de hidratare. Ele oferă o soluție de carbohidrați-electroliți care te ajută să îți recapeți puterile să îți menții rezistența.

Energie

Când participăm la orice fel de activitate fizică avem nevoie de energie. Carbohidrații sunt sursa numărul unu de combustibil pentru activitățile de anduranță și pot fi stocați sub formă de glicogen în ficat și în mușchi. Această sursă de energie este ușor disponibilă pentru mușchii noștri care lucrează.

Este întotdeauna recomandat să îți „aprovizionezi” rezervoarele de energie dacă dorești să îți faci o idee despre nivelurile tale maxime de performanță. De regulă, pentru mesele dinaintea evenimentului, cu 3-4 ore înainte, ar trebui să consumi o masă cu conținut scăzut de grăsimi, bogată în carbohidrați, săracă în fibre și ușor de digerat (paste cu sos de roșii, cereale cu banane, miere și iaurt).

Cu o oră înainte de începerea cursei, poți lua o gustare cu carbohidrați (Energize Bar) și fluid pentru a fi 100% pregătit.

În timpul cursei, aportul optim de lichide și carbohidrați depinde de durata și intensitatea traseului și trebuie adaptat individual pentru a se potrivi cu toleranța sportivului.

Recuperare

După cursă este esențial să îți oferi suficient timp pentru a te recupera. Acest lucru este valabil după fiecare antrenament intens.

Este important să oferi corpului tău nutrienții potriviti și cantitățile potrivite imediat după finalizarea cursei. Organismul are nevoie de:

  • Carbohidrați pentru a-și umple rezervele de glicogen;
  • Proteine de înaltă calitate pentru a repara țesutul muscular deteriorat și pentru a construi țesut muscular nou;
  • Fluide și electroliți (în special sodiu) pentru o rehidratare eficientă.

Trebuie să furnizezi organismului un echilibru de proteine și carbohidrați, dar și suficiente lichide. Acesta este momentul în care o băutură de recuperare, cum ar fi PowerBar Natural Protein, este neprețuită, deoarece a fost concepută pentru a fi ingerată imediat după efortul intens, la terminarea cursei. Pentru a optimiza rezervele de glicogen musculare, aceasta ar trebui urmată de mese bogate în carbohidrați. Creșterea cantității totale de carbohidrați consumate după efort este cel mai important factor pentru recuperarea pe termen lung.